Jadłospis

Jadłospis na m-c marzec

02.03.2020 – poniedziałek

Zupa pomidorowa ugotowana na porcji rosołowej i włoszczyźnie z ryżem i zieloną pietruszką,, naleśniki ze serem

Alergeny: gluten, białko mleka krowiego, skrobia, seler, jaja kurze

02.03.2020 –wtorek

Zraz mielony z mięsa wieprzowego, fasolka szparagowa okroszona masłem i bułką tartą, ziemniaki puree, mieszanka kompotowa

Alergeny: gluten, skrobia, jaja kurze, białko mleka krowiego

04.03.2020 – środa

Risotto z kurczakiem, papryką czerwoną, cukinią, brokułem, kalafiorem i włoszczyzną z dodatkiem peperonaty i pomidorami pokrojonymi w kostkę posypane zieloną pietruszką, herbata malinowa

Alergeny: seler, gluten

05.03.2020 – czwartek

Gulasz wieprzowy z karkówki i łopatki, kluski kopytka, kapusta kiszona gotowana, gruszka, herbata żurawinowa

Alergeny: gluten

06.03.2020 – piątek

Paluszki rybne z fileta, bukiet warzyw okroszony masłem i bułką tartą, ziemniaki puree z zielonym koperkiem, mieszanka kompotowa

Alergeny: skrobia, gluten

09.03.2020 – poniedziałek

Zupa ogórkowa ugotowana na porcji rosołowej i włoszczyźnie posypana zielonym koperkiem, ryż na mleku z odrobiną cukru i cynamonu, jabłko

Alergeny: seler, białko mleka krowiego, gluten, skrobia

10.03.2020 – wtorek

Pulpeciki wieprzowe w sosie serowo – brokułowym z zielonym koperkiem, marchewka mini okroszona masłem, makaron pene, herbata z czarnej porzeczki

Alergeny: gluten, jaja kurze, skrobia, białko mleka krowiego

11.03.2020 – środa

Gyros z piersi kurczaka, surówka z sałaty lodowej, zielonego ogórka, pomidora, rzodkiewki, czerwonej cebuli, czerwonej papryki i sera feta z sosem ogrodowym, sos z „tysiąca wysp”, ziemniaki puree, herbata wiśniowa

Alergeny: gluten, skrobia

12.032020 – czwartek

Gulasz wieprzowy z karkówki i łopatki, ogórek konserwowy, kasza jęczmienna gotowana na parze, mieszanka kompotowa wieloskładnikowa

Alergeny: gluten,

13.03.2020 – piątek

Ser biały – gzik, ziemniaki z masłem i zielonym koperkiem, herbata żurawinowa, mandarynka

Alergeny: białko mleka krowiego, skrobia

16.03.2020 – poniedziałek

Zupa ziemniaczana z boczkiem wędzonym, kiełbasą i zieloną pietruszką, sałatka wieloowocowa: banan, mandarynka, ananas, brzoskwinia, gruszka, winogrono, marakuja

Alergeny: skrobia, seler, gluten

17.03.2020 – wtorek

Pieczeń z karkówki, pyzy drożdżowe na parze, kapusta kiszona gotowana, herbata wiśniowa

Alergeny: jaja kurze, białko mleka krowiego gluten

18.03.2020 – środa

Udko z kurczaka – pieczone, sos potrawkowy ugotowany na maśle i  wywarze z włoszczyzny, ryż paraboliczny na sypko, marchewka z groszkiem okroszona masłem, mieszanka kompotowa

Alergeny: gluten, seler, jaja kurze, białko mleka krowiego

19.03.2020 – czwartek

Kotlet schabowy panierowany w płatkach kukurydzianych i tartej bułce, mizeria z zielonego ogórka i koperku, ziemniaki puree, herbata wiśniowa

Alergeny: gluten, skrobia, jaja kurze, białko mleka krowiego

20.03.2020 – piątek

Jajko gotowane, sos pomidorowy ugotowany na maśle i wywarze z włoszczyzny, makaron świderki, winogrono, herbata z czarnej porzeczki

Alergeny: białko mleka krowiego, jaja kurze, gluten, seler

23.03.2020 – poniedziałek

Zupa krupnik ugotowana na żeberkach i włoszczyźnie z dodatkiem kiełbasy  zielonej pietruszki, budyń czekoladowy, jabłko

Alergeny: skrobia, seler, gluten, białko mleka krowiego

2403.2020 – wtorek

Szynkówka w sosie własnym, kasza jęczmienna i pęczak, surówka z czerwonej kapusty i zielonej pietruszki z odrobiną majonezu, mieszanka kompotowa

Alergeny: gluten

25.03.2020 – środa

Kotlet z piersi kurczaka panierowany w płatkach kukurydzianych z dodatkiem tartej bułki, surówka z marchwi, jabłka i ananasa, ziemniaki puree, herbata żurawinowa

Alergeny: gluten, skrobia, jaja kurze, białko mleka krowiego

26.03.2020 – czwartek

Makaron spagettii, sos pomidorowy z miesem mielonym, marchewką, pietruszką i selerem, przyprawiony peperonatą, pomidorami oraz bazylią i oregano, herbata malinowa, banan

Alergeny: gluten, seler

27.03.2020 – piątek

Filet z miruny panierowany w płatkach migdałowych i tartej bułce, surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i zielonej pietruszki, ziemniaki puree, herbata z czarnej porzeczki

Alergeny: gluten, skrobia, jaja kurze

30.03.2020 – poniedziałek

Zupa kapuśniak ugotowana na żeberkach i włoszczyźnie z dodatkiem kiełbasy, kaszka manna na mleku z dżemem truskawkowym, jabłko

Alergeny: gluten, seler, skrobia, białko mleka krowiego

31.03.2020 – piątek

Bitki ze schabu w sosie własnym, sałata lodowa w śmietanie, ziemniaki, mieszanka kompotowa

Alergeny: gluten, skrobia, białko mleka krowiego

Uwaga!

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn nie leżących po stronie szkoły.