23 września uczniowie klasy III a pracując w grupach uczestniczyli w przygotowaniu kanapek, przestrzegając zasad bezpieczeństwa. Dzieci poznały różne rodzaje pieczywa, omawiały znaczenie zdrowego odżywiania dla zdrowia i życia człowieka. Uczniowie wymienili korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedzieli się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków. Samodzielnie smarowali pieczywo masłem i układali na nim wybrane przez siebie produkty. Następnie odbyła się degustacja kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków.
Opracowała: Małgorzata Banasiewicz