Uczniowie z klasy IIIc dowiedziały się, jak powstaje chleb dzisiaj i jak wytwarzano go w dawnych czasach. Dowiedziały się również, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy rolnika, młynarza i piekarza. Dzięki cyklowi „Od ziarenka do bochenka“ dowiedziały się, że rolnik sieje i zbiera ziarna z pola, potem zawozi je do młyna. Młynarz miele zboże na mąkę, a piekarz wyrabia ciasto z mąki soli, wody i drożdży. Chleb wypieka w gorącym piecu. Świeże pieczywo rozwozi się do sklepów, aby potem mogło trafić na nasz stół. Pieczenie chleba w dawnych czasach było bardzo trudnym zadaniem. Bochen chleba miał specjalne miejsce na stole. Szanowano też okruchy chleba, które zbierano i zjadano, bądź wrzucano do pieca. Każde dziecko spróbowało pracy piekarza podczas warsztatów w świetlicy, na które zostały zaproszone Panie: mama Stasia – Pani Marta Rataj, mama Oliwki – pani Kamila Ostrowska oraz mama Wiktorki – Pani Krystyna Grzesińska – bardzo serdecznie dziękuję za skorzystanie z zaproszenia!!!. Panie pokazały dzieciom jak prawidłowo wyrobić ciasto oraz z jakiej mąki można skorzystać, co to jest zakwas i z czego się go robi, ile drożdży należy użyć, żeby chlebek wyrósł oraz jakie można dodać ziarna. Dzieci własnoręcznie formowali chlebek z ciasta chlebowego, a efekty swej pracy każdy mógł ocenić sam podczas degustacji.
Opracowała: Karolina Jankowska-Grzybek