We wtorek 19 września klasy 2b i 2c wyruszyły do miejscowości Karnice w gminie Żmigród. Celem wycieczki było poznanie prac dotyczących jesiennych darów pól oraz ogrodów, sposobów przechowywania zapasów oraz tajniki przetwarzania warzyw w postaci zdrowych, pysznych kiszonek. Czas pobytu naszych uczniów w tej malowniczej miejscowości był wypełniony co do minuty. Nasi uczniowie dzielnie pokonali labirynt w polu kukurydzy, wykonali prace związane ze zbiorem ziemniaków, buraczków oraz marchewki. Wszystko, co tylko zdołali wykopać mogli zabrać ze sobą do domu. Mieli również przyjemność spróbowania kiszonych warzyw takich jak np. kalafior, ogórki, rzodkiewka oraz czosnek oraz zakwasów warzywnych. Kolejnym postawionym przed nimi nie lada zadaniem było przygotowanie surówki z kiszonej kapusty . Tarcie marchewek oraz jabłek było trudnym zadaniem, ale poradzili sobie świetnie. Aby zdobyć tytuł Kiszonkowych Masterszefów musieli jeszcze własnoręcznie zakisić kapustę, co udało się bezbłędnie. Obładowani jesiennymi darami oraz zdrowymi przetworami wracali zmęczeni, ale szczęśliwi do domów.