W poniedziałek 2 października uczniowie klasy 3b wybrali się do Piekarni Pana Andrzeja Ratajczaka, by zobaczyć na czym polega praca piekarza. Pan Andrzej pokazał dzieciom maszyny, urządzenia i sprzęt do wypieku pieczywa. Trzecioklasiści obserwowali przygotowanie ciasta chlebowego, dodawanie kolejnych składników i proces wyrabiania ciasta, a później jego porcjowanie i ważenie. Następnie mieli okazję samodzielnie uformować w różnych kształtach swoje chlebki i ozdobić je wybranymi posypkami z ziaren dyni, słonecznika, maku, siemienia lnianego itp. Tak przygotowane chlebki zostawione zostały do wygarowania, a później pan Andrzej upiekł je wszystkie w piecu. Świeżutkie i ciepłe pieczywo zostało przywiezione do szkoły. Dzieci z apetytem smakowały pachnące chlebki, które same zrobiły dzięki uprzejmości Pana Ratajczaka. Uczniowie serdecznie podziękowali szefowi piekarni za ciekawe zajęcia, a pan Andrzej na pożegnanie podarował dzieciom dwie duże torebki chrupiących i słodkich ciasteczek, które z przyjemnością zjadły w klasie, wspominając interesujące spotkanie. Wiemy, jak ważna jest praca piekarzy, którzy w nocy pracują, żebyśmy rano na śniadanie mieli świeże i pachnące pieczywo. Wszystkim piekarzom za ich trud – dziękujemy !!!
Opracowała: Dorota Szczęsnowicz