Smacznie, zdrowo, kolorowo w klasie IIa.

Klasy II i klasa IIIa w tym roku szkolnym przystąpiły do programu edukacyjnego “5 porcji zdrowia w szkole”, który ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat. Prawidłowe odżywianie dzieci przekłada się na zachowanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, a w przyszłości zaprocentuje korzyściami zdrowotnymi odczuwanymi przez całe dalsze życie. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych jest też łatwiejsze niż późniejsze ich korygowanie. Im wcześniej dziecko pozna zdrowe nawyki żywieniowe, tym szybciej uzna je za naturalne w swojej codziennej diecie

Dzięki udziałowi w programie uczniowie klasy IIa pod kierunkiem wychowawczyni p. M. Banasiewicz zdobyli wiedzę na temat zasad zbilansowanej diety, istotnej roli warzyw i owoców, a także dowiedzieli się, dlaczego szklanka soku stanowi równoważną porcję warzyw lub owoców. Każde dziecko przyniosło do szkoły przepis na swoją ulubioną surówkę. Następnego dnia uczniowie wykonali kolorowe surówki z warzyw, pamiętając o zasadach higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków. Na koniec nakryli do stołu i stosując zasady kulturalnego zachowania się, przystąpili do degustacji surówek.