KLASA II C NA WYCIECZCE DO OGRODU WARZYWNEGO

Kolorowa jesień to najlepsza pora roku na zbiory warzyw i owoców, które są źródłem wielu witamin. W ramach realizacji takiego tematu, dzieci wybrały się na wycieczkę do ogródka warzywnego. Dowiedziały się jaką rolę spełnia działka w życiu człowieka.Na grządkach szkolniaki chętnie oglądały i nazywały części jadalne i niejadalne różnych gatunków warzyw. Zobaczyły jak rosną: marchewki, pietruszki, koper, selery, pory, buraczki czerwone, papryka żółta i zielona, pomidory, ogórki, cukinie. Wzbogaciły swoją wiedzę na temat ich wartości odżywczych, tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Następnym etapem było rozpoznawanie przetworów zrobionych na zimę – dżemy, marynaty, kompoty, powidła itd. Na koniec wizyty właścicielka ogrodu obdarowała dzieci owocami.